Friday, December 23, 2011

Shark Bay - Monkey Mia

Ma ei tea miks, aga alati ma kirjutan blogi siis kui kuskil urkas oleme...ilmselt pole siin lihtsalt midagi paremat teha.  Kohaks on siis Carnarvon - 900 km Perthist ja veidi suurem linn kui eelmised. Aga väga kahtlane koht, enamus on aborigeenid (normaalsemad küll kui Perthis) - ühesõnaga lahkume siit niipea kui võimalik.

Eelmised päevad on seevastu olnud väga elamusterikkad. Sõitsime mööda "world heritage drive", kus iga paarikümmne kilomeetri tagant oli midagi vaadata. Esimene peatus oli stromatoliitide juures, mis on väidetavalt maailma kõige vanemad elusorganismid. Välja näevad kahtlaste kivimürakate moodi...oli omamoodi igatahes.


Järgmisena suundusime Shell Beachi ehk terve rand koosneb väikestest ja suurematest merekarpidest.
Edasi käisime ühel vaateplatvormil, kust oli ülihea vaade otse vette kalade ja muude loomade vaatamiseks. Mõned inimesed väitsid, et need kalad seal all olid haid - kes teab, ehk olid ka, sest koha nimi on ka ju Shark Bay. Möödaminnes külastasime ka Denhami, mis on selle piirkonna nö "pealinn" ja siis Monkey Miasse. Kui me varem mõtlesime, et see on ikka ka linna moodi, siis tuli välja, et ainult kuurordiala hoopis ehk kohvik, hotell, rand ja kõik...pluss sinna sisenemiseks peab pileti ostma. Kohe suutsime me muidugi valida ainukese koha ujumiseks, kus seda teha ei või. Rahulikult olime vees, kui üks naine lehvitades meie juurde tuli ja ütles, et me ujume delfiinide söötmise alas. :)
Õhtuks suundusime Francois Peroni rahvusparki, et seal öö veeta. Sissepääs sinna on ainult 4 WD autodele. Igal pool kästi ikka kummid pooltühjaks lasta, sest vastasel korral pole läbipääs väga hea. Meil puma muidugi pole...õnneks kohapeal oli vastav asjandus olemas ehk kummid pooltühjaks ja minek. Ilmselt kui poleks neid tühjaks lasknud, oleksime üsna pea seal liiva sees kinni ka olnud. Ja üldse poleks tahtnud seal ussijälgedega teel autot välja kaevama minna. Sõit kestis sinna ligi 45 minutit kuigi oli ainult 10 km pikk. Koht ise oli suure laguuni ääres, kus peale meie ka paari autot oli. Terve liiv oli igasugu võimalikke loomajälgi ja ussi sik-sakke täis. Ega kui pimedaks läks, siis enam väga jalutama ei kippunud ka.

Hommikul oli plaan 7.45 Monkey Miasse jõuda, sest sel ajal tulevad sinna delfiinid. See tähendas meile 5.30 äratus, voodi kokku ja minek. Teepeal kohtasime ka umbes 5 emut - neid juba täitsa mitu korda nähtud. Igatahes kõik läks hästi kuni jõudsime kummide pumpamise kohta, sest selgus, et pump enam ei töötanud ja kumme täis ei saanud. Muud siis üle ei jäänud, kui sõitisme lähedal asuvasse linna pooltühjade rehvidega ja otsisime üles bensiinijaama. Õnneks tulime üsna suure varuga ja delfiine maha ei maganud. Teepeal sinna, aga käis korraga pauk...ma ei saanud aru, et mis nüüd järsku lahti. Ega muud polnudki, kui sõitsime kängurule otsa. Otse põõsast hüppas meie auto raudadesse. Auto ja meie jäime terveks, kängurul aga nii hästi ei läinud - sest keha ja pea olid hoopis eri tee servades. Osa kängurust oli ka meie raua küljes ja mõned verepiisad. Kahju küll, aga kui ta juba teel on, siis pole väga midagi teha. 
Monkey Miasse jõudes olid ka delfiinid juba kohal - kokku kuskil 8 tükki. Üks oli täitsa pisike - umbes 3 nädalat vana. Seal toimub delfiinide söötmine ja kindlad delfiinid käivad seal igal hommikul ligi 30 aastat juba. Päris ägedad olid. 

Kella 10st algas 2,5 tundi kestev "wildlife cruise" purjekaga. Nägime delfiinde, kilpkonnasid, lendkalu ja mitu korda üht pruuni suurt imetajat, kelle nime ma eesti keeles ei tea. Mõnel õnnestus näha ka veemadu. Ja õhtul kella 6st päikseloojangu kruiis, mille saime lisaks tasuta. Ostsime 4l paki veini ja nautisime õhtut. Kuna tuul ja lained olid üsna suured, siis enamus inimesi lahkus purjekalt poolmärjana. Aga väga super sõidud mõlemad! Kes kunagi sinna kanti satub, siis soovitan kindlasti minna. Õhtu veetsime karavanpargis koos Leedy turvamehe ja tema tüdrukuga, keda me juhuslikult kohtasime. Päris naljakas oli tuttavaid näha 1000 km kaugusel Perthis. Varem olime temaga ainult paar sõna vahetanud. Õhtu oli väga mõnus - meenutasime Leedy aegu ja jõime karastusjooke (Leedy on see baar, kus Perthis töötasime).

Hommikul pakkisime asjad kokku ja sõitsimega siia...õnneks hommikul lahkume sellest "kaunist" linnakesest. Selline oligi siis minu üsna põhjalik ülevaade :) Head jõuluaega kõigile!

HL

No comments:

Post a Comment